Nu hvor vi også driver byportalen Dit Ringsted, har det været nødvendigt at sætte sig ind i byens historie, og hold da lige op, Ringsted er den vildeste by. Jeg kendte godt til Sankt Bendts Kirke og Tingstenene, men var slet ikke inde i hvor stor en betydning Ringsted, som én af de ældste byer i Sjælland, har haft i Danmarkshistorien.
Det drejer sig naturligvis om drabet på kongesønnen Knud Lavard, far til Valdemar den Store.
Knud blev tidligt forældreløs, da Erik Ejegod og Bodil døde under en pilgrimsrejse til Palæstina i 1103 og voksede derfor op hos Skjalm Hvide. Knuds farbror, kong Niels, udnævnte i 1115 Knud til jarl af Sønderjylland. Under et familiebesøg i Haraldsted blev han i 1131 myrdet af sin fætter, Magnus, der formentlig så ham som en farlig konkurrent til tronen. Mordet i Haraldsted Skov blev indledningen til en borgerkrig, der først endte i 1157, da Valdemar blev enekonge.
Tilnavnet Lavard betyder herre på saksisk og andre germanske sprog, men betød oprindeligt “brødgiver”, jf. engelsk lord. Sønnen Valdemar den Store fik i 1170 Knud Lavard helgenkåret, ligesom Sankt Bendts Kirke blev bygget til ære for faderen. Knud Lavard begravedes i kirken foran hovedalteret, og Sankt Bendts Kirke blev en kongelig begravelseskirke og en valfartsby for pilgrimme.